Kategorier
övrigt

Dags för en ny träningsutmaning

Hej! Ursäkta det långa uppehållet… Men! Att träning och hälsa är min passion vet ni som följer mig redan. Jag älskar att känna styrkan byggas upp i kroppen när jag lyfter hantlar och känner hur musklerna jobbar. Men på senare tid har jag funderat på att prova något nytt och tänker att en pilatesboll kan vara precis den förändring jag behöver i min träningsrutin.

Varför en pilatesboll?

Det kanske låter som ett steg tillbaka att gå från tunga hantlar till en pilatesboll men sanningen är att pilatesbollen är ett fantastiskt verktyg för att ta träningen till nästa nivå. Det jag gillar mest med tanken på att börja träna med pilatesboll är att den utmanar kroppen på ett helt nytt sätt. Till skillnad från hantlar, som isolerar musklerna, kräver pilatesbollen att du aktiverar hela kroppen för att hålla balansen och utföra övningarna korrekt.

Min väninnas pilatesboll

Styrka, balans och flexibilitet

En av de största fördelarna med pilatesbollen är att den tränar både styrka och balans samtidigt. När du utför vanliga övningar som sit-ups, armhävningar eller plankan på en pilatesboll, tvingas du använda dina stabiliserande muskler mycket mer än på en fast yta. Det betyder att du inte bara tränar de stora muskelgrupperna, utan även de små, djupa musklerna som hjälper till att hålla kroppen stabil och skyddar mot skador.

Dessutom hjälper pilatesbollen till att förbättra flexibiliteten. Många av de stretchövningar jag redan gör kan intensifieras med en pilatesboll, vilket gör att jag får en djupare och mer effektiv stretch.

Variation och nya utmaningar

Efter att ha tränat med hantlar ett bra tag, känner jag att det är dags för lite variation. Jag älskar att känna mig stark, men jag tror också att det är viktigt att hålla träningen intressant och utmanande. Pilatesbollen erbjuder just detta – en möjlighet att fortsätta utvecklas och utmana mig själv på nya sätt.

Några övningar jag ser fram emot att testa med pilatesbollen inkluderar plankan med fötterna på bollen, roll-outs för core-styrka, och hamstring curls där jag verkligen kan fokusera på att aktivera baksidan av benen. Jag är övertygad om att dessa övningar kommer ge mig den där härliga känslan av att verkligen ha jobbat igenom kroppen ordentligt.

Just det, som om träningen med bollen inte vore nog, jag har precis läst om att den med stor fördel kan användas som kontorsstol!

Att komma igång

Om du, liksom jag, överväger att lägga till en pilatesboll i din träning, kan det vara bra att börja med några enkla övningar för att vänja dig vid att balansera på bollen. Ett tips är att först bara använda bollen som stöd när du gör grundläggande övningar. När du känner dig tryggare kan du börja lägga till mer avancerade rörelser som kräver större balans och kontroll.

Jag är riktigt taggad på att se hur träningen med pilatesboll kommer att påverka min styrka, flexibilitet och allmänna hälsa. Det känns som ett spännande nästa steg på min träningsresa och jag ser fram emot att dela mina upplevelser och framsteg med er.

Så vad säger ni? Är det någon av er som redan använder en pilatesboll i er träning eller funderar på att göra det? Dela gärna med er av era bästa tips och favoritövningar – jag tar tacksamt emot all inspiration!